JOTIKA HERMSEN
“Als je de poortjes van de zintuigen goed bewaakt, kun je de hele gedachtensliert die opkomt tegenhouden.”
Jotika Hermsen wist al heel vroeg dat ze het klooster in wilde. Op haar 21e werd Jotika non in het klooster van de Franciscanessen in Denekamp. Zij leefde vierentwintig jaar als katholieke non, studeerde theologie en maatschappelijk werk, leidde zestien jaar een internationale counseling organisatie en doceerde twaalf jaar aan het instituut voor agogische beroepsopleiding te Amsterdam. Na bijna vijfentwintig jaar trad ze in 1977 uit, maar het verlangen naar inzicht en contemplatie bleef.
Daardoor kwam ze bij het boeddhisme terecht. Zij ontmoette in 1986 de Thaise monnik Mettavihari. Puurheid, mededogen en wijsheid waren de begrippen die haar het meest troffen. De gelukkige uitstraling van de monnik deed haar besluiten zijn leerling te worden. Ze werd Upasika, dat wil zeggen boeddhiste met acht leefregels.
In 1993 richtte Jotika de stichting Sangha Metta op. Zij volgde retraites bij Mettavihari, U Ashaba, Vivekananda, U Janaka, U Kundula, Bhante Sujiva, zuster Dhammananda en bij Christofoor tutmus, Joseph Goldstein en Sharon Salzberg. De laatste jaren bij broeder Dassana (overleden in 2020), Shaila Catherine en zuster Virannani. Ze studeerde vier jaar Abidhamma bij U Nandamala en zuster Agganyani.
Jotika lééft de leer. Ze vat de essentie helder en aansprekend samen in treffende voorbeelden uit het leven van alledag en gaat snel naar de kern: het doorzien van de illusies. Jotika wil die kern verantwoord en ingebed in de traditie doorgeven, maar staat open voor verandering van de vorm. Dat kenmerkt Jotika. De kern is voor haar: wakker worden en de illusies doorzien. Zien dat alles onbestendig is (aniccā), dat er veel onvrede is (dukkha) en dat we er geen controle over hebben. (anattā)
Jotika heeft op 7 maart 2005 een ‘Outstanding Woman in Buddhism Award’ ontvangen uit handen van de Verenigde Naties. Zij kreeg deze prijs voor haar jarenlange inzet voor de verspreiding van de leer van de Boeddha.
Op 29 juli 2012 werd Jotika’s 80e verjaardag gevierd met een groot feest op het terrein van het ITC in Naarden. Uit naam van de koningin reikte de burgemeester van Raalte, de versierselen horend bij het Ridderschap in de orde van Oranje Nassau aan Jotika uit.
Deelnemers aan retraites ervaren Jotika als zeer inspirerend en benaderbaar. Jotika is een ras-verteller. Mensen hangen bij geen van de leraren zo ‘aan de lippen’ als bij Jotika. En zij heeft bij iedere boeddhistische les wel een voorbeeld voorhanden uit haar lange, kleurrijke, leven. Zij weet – met woorden en met stilte – mensen te raken en wakker te maken voor de volledige schoonheid van het leven, met alles wat daarbij hoort.
Jotika begeleidt een eigen, doorgaande, meditatie-groep in Heino. Meer informatie over het eigen aanbod van Jotika vind je terug op deze pagina en in onze nieuwsbrief.