Datum: vrijdag 28 juni (16:00) - maandag 1 juli 2019 (3 nachten)
Plaats: Landgoed Bleijendijk – Vught. ( www.bleijendijk.nl)
Begeleiding: Inez Roelofs en Michael VerlouwOmschrijving
Er is een wachtlijst voor deze retraite.
Aankomst vanaf 14 uur, aanvang 16 uur. De retraite eindigt maandag na de lunch (13 uur).
De retraite op Landgoed Bleijendijk is geschikt voor beginners en mensen met meer ervaring.

In de ochtendinstructies zal - naast de nodige aandacht voor de opbouw van de fysieke en mentale houding in meditatie - aandacht worden besteed aan de basisbeginselen van Inzichtmeditatie. (Vipassana).

De lezingen over de Boeddhistische filosofie en psychologie (Dhammatalks) hebben het onderwerp ‘verandering’ als thema. Dit thema zal ook als rode draad door de retraite lopen.

Verandering wordt binnen het Boeddhisme gezien als één van de belangrijkste kenmerken van het menselijk bestaan. (naast de fysieke en mentale pijn die voortkomt uit de verandering en het feit dat niets van dat alles te controleren is).

Alles, in en om ons heen, verandert. Soms heel snel, soms over een hele lange tijd. Maar aan de natuurwet van ‘verandering’ valt niet te ontkomen. En dat is goed nieuws.

Wanneer we de verandering werkelijk gaan zien en ervaren ontstaat er ontspanning en rust. De verkramping, waarin we de dingen die we prettig vinden geforceerd vast proberen te houden en de dingen die we niet prettig vinden van ons af proberen te duwen, verdwijnt. En we leren te Zijn met wat er is. Om vanuit dat Zijn, vanuit die vrijheid, keuzes te maken die bijdragen aan ons eigen welzijn en aan het welzijn van de mensen en de wereld om ons heen.

Kosten (3 nachten - accommodatie en maaltijden):

De retraites van Sangha Metta zijn op Dana basis.
Zie link voor het Dana beleid van Sangha Metta.

Bij deze retraite zijn zes tweepersoonskamers beschikbaar.
Verder zijn er twee kleine slaapzaaltjes: een voor mannen, een voor vrouwen en enkele tentplaatsen (eigen tent).
De basiskosten bedragen €65 per persoon per overnachting voor de kamers (€195 voor hele retraite).
Een tent-of slaapzaal-plaats is €10 goedkoper per overnachting (€165 voor hele retraite).

Bovenstaande kostenvermelding zijn basiskosten. Dana betekent vrijgevigheid, je kan zelf bepalen wat je wil geven voor je deelname aan deze retraite. Meer of minder dan de basiskosten. Je kan je gift voorafgaand aan de retraite overmaken of op de laatste dag van de retraite. Er zal een pin apparaat aanwezig zijn om een bank betaling mogelijk te maken.

Ook de begeleiding door de leraren vind plaats op basis van Dana. Dana, meestal vertaalt met vrijgevigheid, is één van de belangrijkste deugden binnen het Boeddhisme en het traint zowel de gever als degene die ontvangt. In de beoefening van vrijgevigheid wordt de gever uitgenodigd na te denken over de waarde van dingen en zijn of haar eigen kijk daar op. Voor de ontvangende is het een oefening in het loslaten van verwachtingen en om simpelweg te leren aanvaarden wat wordt gegeven. Zo werkt de Dana voor beide als een belangrijk ‘tegengif’ voor hebzucht en verlangen.

Info en registratie
Download het Aanmeldformulier: Aanmeldingsformulier retraite


Je kunt je vragen en formulier mailen naar: