• 11-05-05-11-05-09-sm2.jpg
  • 11-05-05-11-34-37-sm2.jpg
  • 11-05-05-11-42-57-sm2.jpg
  • 11-05-05-14-10-54-sm2.jpg
  • slider-photo-8.jpg


Froetsssss! Grissssszzz!, Trikkz-trikkz! Met deze snerpende nachtelijke kreten uit de Maleisische jungle verduidelijkt Dasana op vrolijke wijze de werking van de hindernissen tijdens een 2 weekse retreat in Loenen. En er is meer te melden over deze aansprekende teacher, vandaar dit review dat wordt geïllustreerd met ervaringen van enkele deelnemers. Van zowel beginners, gevorderden als zeer gevorderden.

Dasana

Dassana main

Dasana is een leraar uit Maleisië. Hij beoefent al meer dan 25 jaar satipatthana-vipassana meditatie. 16 jaar was hij Theravada monnik. Hij reisde Zuidoost Azië af op zoek naar de beste vipassana leraren. Hij studeerde onder andere met U Pandita, Pa Auk en U Shwe Oo Min, de leraar van U Tejaniya. Hij is leerling van Bhante Sujiva met wie hij nu samenwerkt.
Een en ander heeft hem een diepe kennis gebracht van de praktijk en theorie van meditatie. De laatste 5 jaar geeft hij steeds drie maanden les in Europa, de rest van het jaar in Maleisie.
Zowel voor beginners in de Vipassana techniek als voor de zeer gevorderden blijkt Dasana een buitengewone leraar. Het Engels van Dasana is goed verstaanbaar.

Direct en uitdagend

Wat mij als deelnemer het meest treft bij Dasana is zijn benaderbaarheid, zijn humor en zijn praktische, eigentijdse voorbeelden.
Hij is een vrolijke animator. Met snerpende, nachtelijke jungle kreten laat hij je voelen wat onrust als één van de hindernissen is. Neuriënd in snelle halen met uitroepen geeft hij je een idee hoe natuurlijke processen in werkelijkheid tekeer gaan en hoe beweeglijk en snel de aandacht moet zijn om deze te volgen. En hij wil ook wel even laten zien hoe mensen in droomtoestand in de wereld staan, hoe een zombie de wereld in kijkt, verdwaald in delusion.
Het is ook man van deze tijd: met termen als ‘damage control’, het raketschild van captain Spook of het rijden in een rode Ferrari die niet wil starten geeft hij ingewikkelde problemen een duidelijk en eigentijds gezicht. Daarnaast kun je merken dat hij zich heeft verdiept in de westerse manier van leren. En natuurlijk wordt op momenten daar de spot mee gedreven. En dat doet hij net zo makkelijk met zijn eigen cultuur.
‘Steeds direct en uitdagend’ zegt een deelnemer hierover. En een ander: ’(met deze presentatie) zijn de zaken mij in 5 seconden veel duidelijker geworden dan door al die boeken die ik heb gelezen’.

Dasana is geen strenge teacher, de mantra ‘Soft, clear and peaceful’ raakt niet meer uit mijn hoofd. Ook niet zijn aandoenlijke, aanhoudende aanmoediging tijdens begeleide ochtend meditatie om vooral te relaxen en gelukkig te zijn. Een deelnemer: ‘het woord relax tijdens de eerste meditatie van de dag en met name de intonatie daarvan waren zeer doeltreffend voor de rest van mijn dag’.

En tenslotte is hij een teacher van wie je ervaart dat hij elk onderwerp dat naar voren wordt gebracht door een beginneling of een zeer gevorderde moeiteloos en praktisch weet te vertalen. Deelnemers van alle niveaus waarderen zijn enorme kennis en de doorleefdheid van deze kennis.
De damma talks vind ik qua opbouw wat wisselend van kwaliteit. Erg goede en minder sterke. Maar er gaat geen talk voorbij of er komen wel 20 grappen of sprekende vergelijkingen voorbij die ieder doen glimlachen. ‘En altijd ‘to the point’’ zegt één van de deelnemers, het gaat altijd over iets wat je kan snappen.


It’s not about the chicken, it’s about the egg.

Natuurlijk komen alle onderwerpen uit de Satipatthana aan de orde, maar het meest opvallend is dat hij de basis van de Satipatthana ook uitdrukkelijk als basis van de teaching gebruikt. Dat klinkt logisch, maar zo heb ik dat in een andere retreat nog nooit ervaren. Dasana zegt niet alleen dat het vooral gaat om de ervaring van de elementen, maar toetst dat ook nadrukkelijk tijdens elk (dagelijks) interview. Sterker nog: tijdens het interview komt in principe niets anders aan de orde dan de vraag: Wat zijn je ervaringen van het 1e object (positie, lichaam en het rijzen en dalen van de buik), welke van het 2e en mogelijk meerdere objecten? Niet alleen tijdens het eerste interview, maar steeds weer opnieuw. Daarmee is het interview technisch van aard en niet bedoeld voor het aanhoren van allerlei wijdlopige, geweldige wederzijdse verhalen (‘zoals jullie in het Westen vaak gewend zijn’, aldus Dasana) en ook niet voor overdracht. Overdracht van kennis hoort thuis bij de dagelijkse damma talks, niet in het interview aldus Dasana.

Met deze strikte aanpak doet Dasana wat opleidingskundigen altijd graag willen: toets je doelstellingen. Practice what you preach. Niet meer, niet minder
Het effect van deze benadering: een interview duurt niet langer dan 5 minuten en tijdens de hele dag ben je bezig met de mantra Wat-is-mijn-ervaring-van-dit-object-nu? De vraag komt steeds dieper in mijn systeem te zitten. Ook anderen ervaren deze structurele aanpak als zeer ondersteunend en to-the-point en daardoor ook weer ontspannend: je weet precies wat je te doen staat.

Eenvoudig en to the point

Op allerlei manieren laat Dasana zien dat het allemaal eenvoudig kan zijn. Niet alleen bij de opzet van zijn interviews maar bijvoorbeeld ook bij de instructie van de loopmeditatie. Het aanleren van 3 fases vindt hij wel genoeg, als er meer nodig is hoor je dat wel in het interview. Voor mij helpt dit focus te houden waar het eigenlijk om gaat: Wat-is-mijn-ervaring-van-dit-object-nu?
Dogmatische uitweidingen komen zelden voor. Een deelnemer zegt hierover ‘veel kennis van de damma met weinig dogmatische uitweidingen, dergelijke uitweidingen doen bij mij in andere retreats soms afbreuk aan het vertrouwen’.
Een deelnemer roemt zijn vermogen om de ander te lezen als volgt ‘Door zijn kennis overstijgende wijsheid leiden zijn instructies voor de meditatie techniek mij direct naar groeiend begrip. Hij kan exact aanvoelen en aangeven waar mijn valkuilen liggen of in hoeverre ik juist vooruitgang boek voordat ik dat zelf precies in beeld heb’.

Dus in koor: al met al een zeer leerzame, eenvoudige en erg motiverende retraite.  


Agenda Dasana 2018
Slowakije, Javorie 15 juli tot 3 augustus
Italie, Pian dei Cilieghi, 24 augustus tot 6 september
Nederland, Sangha Metta, 8 september tot 22 september